Wat is modulair bouwen?

Modulair bouwen is een bouwtechniek waarbij de producent grote delen van een woning in de fabriek vervaardigt. Het gaat om kant-en-klare modules die de fabrikant op de bouwplaats aan- en op elkaar zet en voorziet van leidingwerk en elektra.

Daarmee gaat de modulaire bouw, die voldoet aan strikte normen, een stap verder dan de prefab bouw waarbij enkel losse elementen zoals betonvloeren of gevelplaten in de fabriek worden geproduceerd.

Modulaire gebouwen

Modulaire gebouwen zijn demontabel. Dat wil zeggen dat de modules op elk gewenst moment uit elkaar kunnen worden gehaald. Al naar gelang de vraag van de klant kunnen de modules vervolgens in een andere functie of indeling worden hergebruikt. Voor Jan Snel staat modulair bouwen dan ook gelijk aan flexibel bouwen.
Jan Snel ziet modulaire bouwsystemen als de manier van bouwen voor de toekomst. Deze bouwtechniek blinkt immers uit in flexibiliteit, snelheid, beperkte overlast, efficiëntie en duurzaamheid.

 

 Jan snel

Wat zijn de
voordelen van
modulair bouwen?

Flexibiliteit
Het is eenvoudig om de modules aan te passen aan de (toekomstige) wensen van de klant. Modulaire bouw is gemakkelijk aan te passen, of het nu om functie- of locatiewijzigingen of op- of afschalen gaat.

Snelheid
Externe factoren zoals het weer of de beschikbaarheid van mankracht spelen geen rol, waardoor de bouwtijd met wel 30 tot 50 procent wordt teruggebracht in vergelijking met traditionele bouw. Daarom wordt modulaire bouw ook wel snelbouw genoemd.

Beperkte overlast
Het productiewerk gebeurt grotendeels in de fabriek, waardoor (geluids)overlast op locatie voor omwonenden beperkt blijft. Daarnaast zijn er minder transportbewegingen nodig voor het vervoer van de modules.

Efficiëntie
Doordat modulaire bouwprojecten grotendeels gestandaardiseerd zijn, liggen de faalkosten laag. Er is weinig tot geen reparatiewerk nodig om fouten in de planning, het ontwerp of de uitvoering te herstellen. Panden worden hierdoor aanzienlijk eerder opgeleverd waardoor het rendement van de opdrachtgever stijgt.

Duurzaamheid
Modulaire systeembouw creëert aanzienlijk minder afval doordat het gros van de materialen kan worden hergebruikt. Projecten verbruiken bovendien minder CO2 omdat er minder transportbewegingen nodig zijn.

Jan Snel in cijfers

350

Er werken 350 medewerkers bij Jan Snel

140

Jan Snel heeft in 2018 €140 miljoen euro omzet behaald

10

Jan Snel biedt 10 verschillende type huisvesting aan

2018

Jan Snel heeft in 2018 225.800 m2 huisvesting gecreëerd.

 Jan snel

Hoe ziet het
modulaire bouwproces eruit?

De manier waarop Jan Snel bouwt verschilt niet erg van traditionele bouwmethodes. Sterker nog, qua uitstraling en eindresultaat zien veel opdrachtgevers het verschil niet. Daarnaast weet ook de architectuurbranche Jan Snel steeds makkelijker te vinden en voldoen de modulaire en permanente bouw aan dezelfde eisen van het Bouwbesluit.

Verschil in de manier van bouwen
Over het algemeen gebruiken zowel de modulaire als traditionele bouw dezelfde materialen. Het verschil tussen beiden is dan ook voornamelijk gericht op de manier van bouwen. Ook modulaire panden zijn immers onderheid met betonnen heipalen en voorzien van een betonnen fundering.

Betonnen vloeren en staalconstructies
De betonnen vloeren en staalconstructies worden in de fabriek van Jan Snel gemaakt. De vloer en staalconstructie vormen de basis voor alle modules die kant-en-klaar op de bouwlocaties worden aangeleverd. Intussen worden ook de technische installatie en voorzieningen in de fabriek afgewerkt. Aan de buitenzijde plaatst Jan Snel gevelmateriaal naar keuze, zoals trespa, hout, composiet, metselwerk.

Veiligheid, snelheid en kwaliteit
Voor de traditionele bouwsector is het vaak lastig om de veiligheid van medewerkers op tijdelijke bouwplaatsen te waarborgen. Dat is anders bij Jan Snel, waar de fabriekshallen in Montfoort zo zijn ingericht dat productiemedewerkers veilig, efficiënt en zonder ongemakken hun werk kunnen doen. Ze worden daarbij niet gehinderd door weersinvloeden zoals vorst of regen, wat de bouwsnelheid en kwaliteit ten goede komt.

Drie locaties
De modules worden vervolgens opgeslagen op drie locaties in Nederland (Montfoort, Eemshaven of Hulst). Vanuit deze plekken organiseert Jan Snel met eigen vervoer het logistieke proces naar de bouwlocatie.

 Jan snel

De systemen van Jan Snel

Bij Jan Snel bouwen wij met verschillende systemen. Benieuwd naar de verschillen? Bekijk het hier. Wij denken graag met u mee over welk systeem het meest geschikt is voor uw huisvestingsvraag.

 

Voor wie is modulair bouwen interessant?

Sportverenigingen met een kleedkamertekort, woningcorporaties op zoek naar sociale huurwoningen, gemeenten met een tekort aan huisvesting voor arbeidsmigranten en studenten of bedrijven die vanwege een renovatie tijdelijk moeten uitwijken naar een nieuw onderkomen hebben allemaal baat bij modulair bouwen. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Jan Snel richt zich op het zakelijke segment met een divers klantenbestand; van institutionele beleggers tot zorginstellingen en van evenementenorganisaties tot mkb’ers. De kwaliteit van modulaire huizen is inmiddels zo hoog dat we ook niet meer kunnen spreken van tijdelijke bebouwing. In feite kunnen de modules ook als permanente bebouwing doorgaan, als dit de wens is van de opdrachtgever.


    Selecteer een keuze

    Ja, ik neem deel aan de 18-holes wedstrijd en het dinerJa, ik neem deel aan de clinic en het dinerJa, ik neem deel aan de golfdag, maar ik neem niet deel aan het dinerNee, ik ben helaas verhinderd




    Hoe zit het met de kwaliteit van modulaire bouw?

    Voorheen had de modulaire bouwsector een tijdelijk karakter, maar de sector heeft zich almaar doorontwikkeld waardoor de kwaliteit tegenwoordig in veel gevallen zelfs beter is dan die van de traditionele bouw.

    De modulaire bouwsector maakt immers gebruik van dezelfde hoogwaardige materialen als de traditionele bouwsector waardoor er eenvoudig kan worden voldaan aan de eisen van de klant en het bouwbesluit.

    Het comfort in de gebouwen is eveneens enorm verbeterd. Goede isolatie maakt het voor Jan Snel mogelijk om bijvoorbeeld nul-op-de-meter-woningen te realiseren. Het gevolg is niet alleen een aangenaam binnenklimaat maar ook een lage energierekening. Ook hoogbouw is geen probleem: de bouwwerken van Jan Snel reiken tot wel 12 verdiepingen hoog.


      Selecteer een keuze

      Ja, ik neem deel aan de 18-holes wedstrijd en het dinerJa, ik neem deel aan de clinic en het dinerJa, ik neem deel aan de golfdag, maar ik neem niet deel aan het dinerNee, ik ben helaas verhinderd




      Hoe lang gaat modulaire bouw mee?

      Vaak denkt men dat modulaire bouw hetzelfde is als tijdelijke bouw. Dat is niet zo. De kwaliteit die Jan Snel levert is zo hoog dat een pand ook permanent kan blijven staan. Zelfs gebouwen die tijdelijk worden gebruikt krijgen nadien een tweede leven omdat de materialen opnieuw worden gebruikt.

      Het zijn de wetgeving en opdrachtgever die bepalen of een gebouw tijdelijk of permanent wordt bewoond. De kwaliteit staat daarbij niet ter discussie.

      Hebben jullie de oplossing voor mijn vraag?

      Jan Snel heeft inmiddels ruim 55 jaar bouwervaring. In die tijd hebben we voor elke uitdaging een oplossing gevonden.

      Neem een kijkje in de sectie recent afgeronde projecten. Als u wilt weten wat Jan Snel voor uw bedrijf kan betekenen, kunt u ook bellen of onderstaand formulier invullen. We nemen direct contact met u op.

      Het is daarnaast ook mogelijk om een fabrieksbezoek in te plannen of een brochure te downloaden.

      Modulair bouwen

      Patrick Waumans - Huisvestingsadviseur

      Een van onze specialisten spreken? Neem contact op met een huisvestingsadviseur

      Wilt u weten wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen? Bel ons dan of vul het contactformulier in. We nemen direct contact met u op.

        Ik ga akkoord met het privacystatement